Miguel A. Serrato-Cruz
Departamento de Fitotecnia, Universidad Autónoma Chapingo. Km 38.5 Carretera México-Texcoco. 56230, Chapingo, México.
José L. Sánchez-Millán
Cátedra de Mejoramiento de Plantas Comestibles, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Juan S. Barajas-Pérez
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional. Km 8.5 Carretera Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Morelos, México.
Federico A. García-Jiménez
Cátedra de Mejoramiento de Plantas Comestibles y 7 Carrera de Ingeniería Agrícola, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Alma A. del Villar-Martínez
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional. Km 8.5 Carretera Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Morelos, México.
Martha L. Arenas-Ocampo
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional. Km 8.5 Carretera Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Morelos, México.
Arturo Aguirre-Gomez
Cátedra de Química de Suelos, Agua y Aire y Plantas, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Ricardo Santiago-Díaz
Cátedra de Mejoramiento de Plantas Comestibles, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Sandra E. Moreno-Paloalto
Cátedra de Mejoramiento de Plantas Comestibles, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Víctor L. Barradas-Miranda
Cátedra de Mejoramiento de Plantas Comestibles, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Hilda C. Gómez-Villar
Carrera de Ingeniería Agrícola, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. Carretera Cuautitlán-Teoloyucan Km 2.5, Cuautitlán Izcalli, México.
Abstract
Carotenoids and morphological evaluation of flower heads of Tagetes erecta L. from Mexican germplasm is presented for the first time. Twenty four randomly selected plants from different accessions, two additional accessions with orange flower head selected in situ, and two groups of ligule powder from 400 accessions of orange color were considered for analyzing carotenoids; 62 accessions were used to evaluate morphological traits. RAMAN technique for carotenoids from ligule powder of 28 samples revealed the following carotenoid concentrations: very low (≤ 4 g kg-1), low (4.1 to 8 g kg-1), medium (8.1 to 12 g kg-1), high (12.1 to 16 g kg-1) and very high (> 16 g kg-1). The highest carotenoid concentration was registered in orange colored samples. Variation was observed for diameter and fresh weight of flower head (3.8 to 9.7 cm; 2.3 to 17.2 g), ligule (1.5 g to 13.4 g) and receptacule (0.8 g to 5.4 g) fresh weight, and for the ligule/receptacule ratio (1.1 to 3.5).