Alma Angélica Del Villar-Martínez
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
Miguel Ángel Serrato-Cruz
Departamento de Fitotecnia, Universidad Autónoma Chapingo. Km. 38.5 Carr. México-Texcoco. 56230, Texcoco, Edo. de Méx.
Araceli Solano-Navarro
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
Martha Lucía Arenas-Ocampo
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
Adrián Guillermo Quintero-Gutiérrez
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
José Luis Sánchez-Millán
Instituto de Química, Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Circuito exterior s/n, Ciudad Universitaria, 04510, México, D.F.
Silvia Evangelista-Lozano
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
Antonio Jiménez-Aparicio
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
Federico Alfredo García-Jiménez
Instituto de Química, Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Circuito exterior s/n, Ciudad Universitaria, 04510, México, D.F.
Pablo Emilio Vanegas-Espinoza
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Instituto Politécnico Nacional (CEPROBI-IPN). Km. 8.5 Carr. Yautepec-Jojutla, Col. San Isidro. 62731, Yautepec, Mor.
Abstract
Marigold (Tagetes erecta L.) is a plant native to México. Its flowers accumulate carotenoids, mostly as lutein. Flower pigments are used as food additives for poultry, fish and crustaceous feed, in order to enhance the visual attractiveness of such products for human consumption. Different studies on carotenoids and their effects on the prevention of certain ocular diseases associated with aging, such as cataracts and macular degenerative diseases, have produced interesting conclusions. These advances have promoted important advances in other areas of knowledge related to these compounds; for example, the improvement of carotenoids to be used in common products in the food industry through genetic engineering techniques.